Az élet játék

Közzétéve · 2024-01-15

Az élet játék. Mióta kapizsgálod a játékszabályokat, ennek a gigantikus kaszinónak az ajtaja egyre szélesebbre tárul előtted. Félelmeidet, szorongásodat levetkőzve, növekvő gyermeki izgatottsággal válogatsz a játékok között.

Most épp a tanári asztal vonz, így hirtelen ötlettől vezéreltetve megpályázol egy német tanári állást egy román nyelviskolában. Nem gondolkodsz, nem mondod magadnak, hogy hülyeség, nem beszéled le magad róla. Nem szorongsz, pedig jóideje nem használtad már a németet. Tanár sem vagy, sosem tanítottál. De már tudod, hogy a világon semmi tétje nincs.  

Örömmel megszerkeszted az önéletrajzod, amit két hanyagul odavetett - valószínűleg helytelen angolsággal megfogalmazott - mondat kíséretében gyorsan el is küldesz a megadott címre és a következő pillanatban már el is felejted az egészet. Nem agyalsz, hogy mi lesz, ha. Vagy mi lesz, ha nem. Csak folytatod a többi játékot.

Mikor egy hét múlva behívnak egy másnap esedékes felvételi elbeszélgetésre, még mindig kizárólag öröm van benned. Attól sem esel kétségbe, hogy egy hiba folytán anyanyelvi németes interjúra invitálnak. Nevetve válaszolsz, hogy az biztos nem vagy, de ha így is meghallgatnak, szívesen részt veszel a beszélgetésen. Felmerül ugyan benned, hogy azért készülni kellene erre, de nem adsz különösebb figyelmet a dolognak. Aztán az interjú előtt fél órával érzed, eljött a felkészülés ideje. Fogod hát a jóga párnád és elvonulsz mantrákat énekelni. A gyerekeid kuncogva sugdolóznak mögötted: „Pszt! Anya németezik!”

Pontban hatkor izgatott kíváncsisággal ülsz le a gép elé. A beszélgetés jó hangulatban telik ötöd magaddal. Van ott a világ minden tájáról mindenféle náció. Amerikából Olaszországba költözött német, Bécsben vagy épp Görögországban élő román, Romániában élő magyar. És ott vagy te. Egy vagy közülük. Sem több, sem kevesebb. Szívedben pedig ott a bizonyosság, hogy ha emellett az asztal mellett döntesz, fel vagy véve, és addig maradsz, míg örömöt okoz a játék. Mert az életedet te irányítod. A döntéseid kizárólag tőled függenek. Nincs kényszer. Nincs lehetetlen. Nem áldozat vagy. Te egy játékos vagy az Élet nevű kaszinóban. Csak rajtad múlik, mennyire élvezed.

 

A Belső utazás segít megszabadulni félelmeinktől, szorongásainktól, korlátozó hiedelmeinktől. Megmutatja a bennünk rejlő végtelen potenciált, hogy végre elkezdhessünk ÉLNI.